• ALTIN (TL/GR)
    2.910,44
    % 0,04
  • AMERIKAN DOLARI
    34,2830
    % 0,11
  • € EURO
    37,7193
    % 0,30
  • £ POUND
    44,9398
    % 0,22
  • ¥ YUAN
    4,8606
    % -0,43
  • РУБ RUBLE
    0,3560
    % 0,01
  • BITCOIN/TL
    2143628,113
    % -0,83
  • BIST 100
    9.061,02
    % 0,33

B2B İş Modeli Nedir?

B2B İş Modeli Nedir?

B2b iş modeli direkt olarak e-ticaretin kendisidir diyebiliriz. İnsan yapısı gereği sınırı olmayan istekler halinde olan biridir. Sınırı olmayan istekler, sınırı olmayan gereksinimleri doğurur. Böylelikle özel sektör ve kamu üretim hacmini insan gereksinimlerinin sınırsızlığına göre arttırmaya çalışır. Bu yüzden günümüz dünyasında istek ve mal kavramı dur durak bilmeyen bir hal almaya başladı. Eş zamanlı gelişmekte olan teknoloji ile birlikte insanlar artık sadece geleneksel yollarla değil online bir şekilde de gereksinimlerini karşılayabilmektedir. B2B iş modelinde, ülkemiz içerisinde en sık tercih edilen modellerden biridir.

B2B İş Modeli

Üretilen ürünlerin insanlara ulaşabilmesi ve insanların arzuları doğrultusunda üretilebilmesi için iyi bir iş metodunun olması gerekmektedir. Bu tür iş yönetimini yapan yani tüketici arzularını firmalara aktaran başka firmalar vardır.Bu firmalara aracı firma adı verilmektedir. Aracı firma ile üretici firma arasındaki ilişkilere B2B yani Business to Business denilmektedir. Alibaba, kompass, Tradeturkey B2B e-ticaret platformlarına verilebilecek en bilindik örneklerdir.

B2B iş modeli’nin tanımını daha kapsamlı bir şekilde açıklamak gerekirse, B2B iki firma arasındaki alım satımı gösteren ve tanımlayan bir ifadedir. Günümüzde hem online alım satımda hem de geleneksel alım satımda B2B kavramı oldukça revaçtadır. Üretici firmalar genel olarak tüketicilerle temasta bulunmaz bunun yerine perakende ya da toptan satış yapan firmalarla kontak kurar. Ancak B2B iş yönetimi süreci yalnızca alım satım faaliyetleri üzerine olmamaktadır. B2B işlemler, yazılım tabanı ve veri tabanı gibi kavramların paylaşılmasında da kullanılmaktadır. Bu durum ise genelde iki teknoloji firmasının birbirleri arasında yaptığı iş yönetimi sonucu ortaya çıkmaktadır. Tüm bunların haricinde B2B iş yönetiminin kullanıldığı alanları detaylandırmak için dilerseniz yazımızın devamını incelemeye başlayalım.

Ham Madde Alım Satımı

Firmalar üretim esnasında ham maddeye gereksinim duyar. Ham madde aldığı şirketle ticaret yapması B2B iş yöntemine örnek olarak verilebilir. Bunun yanında Şirketler yönetim aşamasında bazı sorunlar yaşarlar. Bu durumda yönetim gayesiyle çeşitli danışman şirketlerden destek bekleyebilirler. Yapılan anlaşma sonucunda B2B iş yönetimi yapılmış olur.

Toptancı Perakende

B2b iş modeli en çok toptan perakende konusunda önemli yer almaktadır. Orta ölçekli veya büyük üretim yapan bir işletme, ürünlerini toptan olarak perakende satış yapan küçük veya orta ölçekli bir işletmeye pazarlayabilir. Örneğin ; Gıda sektöründe üretim yapan ve tedariğini de kendisi yapan işletmeler, market zincirleri gibi diğer işletmeler ile aralarında iş birliği yapabilir.

Özetleyecek olursak her şirket işleyişini ilerletmek ve üretim faaliyetlerini yönlendirmek için B2B iş yönetimine gereksinim duymaktadır. Bundan dolayı günümüzde hemen hemen her şirket tarafından bu yöntem oldukça sık tercih edilmektedir. Örneğin ; sıkça tercih ettiğimiz benzin istasyonları, petrolün işlenmiş halini başka bir şirketten, başka bir şirket ise petrolü bir diğer şirketten tedarik etmektedir. Bu örnek bize B2B iş yöntemini bariz bir şekilde göstermektedir.

B2B’nin Özellikleri

B2B iş modeli yönetimde şirketlerce çeşitli alanlara dağılması birçok özelliği de beraberinde doğurmuştur. Bu özellikleri maddeler halinde açıklamak gerekirse;

  • Şirketler için Pazar araştırması hayati önem taşımaktadır. Pazar araştırmasının verimli yapılması piyasadaki rekabeti güçlendirir ve şirketlerin daha çok aktif olmasını sağlar. Bu şekilde danışmanlık yapan şirketlerle iş birliği yapmak büyük avantaj sağlayacaktır.
  • Şirketlerin ürünlerini perakendiciler veya toptancılardan alması şirketin bütçesi açısından daha pozitif olabilir. Aynı zamanda tüketicilere sunulan ürünlerin çeşitliliği artar ve alım satım işleminin önü açılacaktır.
  • Tüketicilere ürünlerini ulaştırmak veya sergilemek isteyen müşteriler çeşitli reklam ve e-ticaret şirketleriyle iş birliği kurabilmektedir. Bu sayede hem tüketicinin ürün hakkındaki düşünceleri anlaşılmış olur hem de geleneksel satışa ek olarak online satış da yapılmış olur.
  • Şirketin gelişme aşamasında ihtiyaç duyulan yatırım harcamaları diğer şirketler tarafından desteklenebilir ve şirketler projelerini daha çabuk ilerletebilirler.

B2B İş Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlk olarak B2B iş modeli uygulaması yapılırken, ilgilenilen işin analizi ve planlaması son derece dikkatli yapılmalıdır. Çünkü her iş mutlaka bir tüketiciye ulaşır ve şirketin en büyük gayesi müşterilerin memnuniyeti olmalıdır. Bu amaçla hareket eden bir şirketin hitap ettiği tüketici kitlesini dikkatli bir şekilde belirlemesi ve iyi analiz etmesi gerekmektedir. B2B iş yönetiminde diğer firmalara satış yapan bir konumdaysanız iletişim şeklinizin ve iş yaptığınız şirketin gereksinimlerini iyi kavradığınızdan emin olmanız gerekmektedir.