Borç senedi nedir sorusunu konuşacağımız yazımıza hoş geldiniz. Bugün sizlerle birlikte borç senedi hakkında konuşacağız. Yaşamımız boyunca insanların mal alışverişinde birçok değişiklik meydana gelmişti. Yıllar önce insanlar herhangi bir şey alacağında bunu takas yöntemi ile sağlamaktaydı. Sonrasında para bulundu ve tüm bir devir bunun üzerine kurulmaya başlandı. Bu kadar geçmişe gidiyorsak emin olun bunun bir sebebi var. Borç dediğimiz şey ise bir şeyin alınması ve parasının sonra ödenmesidir.
Borç Senedi Nedir?
Borç senedi, son zamanlarda en sık duyduğumuz ve aynı zamanda insanların korkarak yaklaştığı bir durum haline geldi. Bunun nedeni ise, senedin ödenmemesi yada ödenememesi durumunda haciz işlemlerinin dahi başlıyor olmasıdır. Yaygın bir şekilde kullanılmaya devam eden ancak günümüzde yeni bir ödeme yöntemi olmayan borç senedi, borcunu getir senedini al mantığı ile hareket etmektedir. Dilerseniz giriş kısmını daha fazla uzatmadan yazımızı incelemeye başlayalım.
Senet
Borç senedi demek aslında borcunuzun karşılığı sahip olduğunuz tüm malların koruma altına alınması demektir. Sizler borcunuz olduğunda senet imzalarsınız ve aslında ben bu senedi imzalıyorum, borcumu ödeyemezsem mallarımı alabilirsiniz demenin bir farklı yöntemidir. Bu sonraki konu ancak senet imzalamak, kendinize güvenmediğiniz sürece riskli bir durum olarak görülmektedir. Şahsen aynı şekilde bizlerde böyle düşünüyoruz.
Ticari anlamda kullanılan senet, alınan malın bedelinin bir sonraki dönemde yada daha sonrasında ödeneceğini gösteren bir belgedir. Bu belge, resmi nitelik taşımaktadır. Her borcunuzu ödediğinizde eğer birçok senet olarak yaptıysanız borç ödendikten sonra senetlerinizi alabilirsiniz.
Senetlerin ödenmesinde oluşan bir sorun yada durumda, senet imzalamadan önce detaylı şekilde bu durumlarda neler yapılacağı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bunun için devlet tarafından birçok yasal düzenleme hazırlanmış ve yürürlüğe konmuştur. Senet dolduracağınız zamanlarda bu noktalara dikkat etmeli ve aynı zamanda hangi haklara sahip olduğunuzu iyi bir şekilde öğrenmenizi tavsiye ederiz.
Bir de senet imzalama durumunda eğer sizin adınıza kefil olan ve sizin borcu ödeyemeyeceğiniz durumda mesuliyet kabul eden kişi imza attığında, sizinle aynı sorumluluklar altına girmiş demektir. Kısaca, borcunuzu ödeyemediğiniz durumda tüm sorumluluk size kefil olan kişiye geçecektir.
Senet Nasıl Yapılır?
Her nokta bir kenara dursun, diğer önemli bir husus ve merak edilen konu ise senetlerin nasıl yapılması gerektiğidir. Sizler bu konu hakkında bilgi sahibi olduğunuz sürece daha sağlıklı ve güvenli şekilde borç altına girmeye adım atabilirsiniz.
Senet üzerinde o günün tarihi ve saati yer almalıdır. Hazır olarak taslak bir senet aldığınızda, bu tarih ve saat kısmı mutlaka bulunacaktır. Diğer bir nokta ise ödeyeceğiniz tutarın miktarının belirtilmesidir. Özellikle miktarı yazdıktan sonra miktarın kenarlarındaki kısma hiçbir boşluk olmayacak şekilde diyez işaretinin konması mecburidir. Sonradan farklı bir tutar işleme sokulmasın diye bu sizler için normal ve basit bir önlemdir.
Alacaklı kişinin isminin ve soy isminin yazılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, ödenecek olan tutarın bir de yazı ile belirtilmesi ve yine kenarlarına diyez işaretinin konması gerekmektedir. Devamında ise yükümlülükler yazılmalı ve altına imzalar atılmalıdır.
Senedin Tarafları Kimlerdir?
İki türlü alacaklı vardır ve bunlardan ilki elbette borçlu olan kişidir. Senedin sağ kısmında borçluya ait bilgiler bulunmalıdır. Diğer bir taraf ise elbette alacaklı olan kişidir. Bu noktada alacaklı kişinin metni senedin orta kısmında yer almalıdır. Eğer bu ticaretinizin içerisinde borçlu kişiye kefil olacak biri varsa onun isminin de alt kısımda bulunması zorunludur. Kefilin isminin ve bilgilerinin doldurulması herhangi bir noktada zorunlu tutulmamıştır.
İnsanlar senet ile makbuzu aynı kefeye koymaktadır ancak böyle bir durum söz konusu değildir. Makbuz sorumlu olduğunuz ödemenin yapıldığına dair size bilgilendirme içerikli olarak beyan edilen bir belgedir. Senet ise yukarıda açıkladığımız gibi daha farklıdır.
Senetler, borçlu olan kişinin imza attığı belge türüdür. Borçlu kişi eğer senedin günü geldiğinde borcunu ödemezse, direkt olarak mahkemelik olabilir. Bu durumda mahkemenin vereceği karar doğrultusunda birçok sorumluluk meydana gelecektir.
Yukarıda sizler için hazırladığımız makalemizde senet hakkında detaylı bilgileri verdik. Yazımızı burada sonlandırıyoruz. Borç ve senet ilişkisi tam olarak bu şekilde ifade edilebilmektedir. Sağlıklı ve huzurlu günler dileriz.