Finansal okuryazarlık adına konuşacağımız yazımıza hoş geldiniz. Bugün sizlerle birlikte daha önce adını sıkça duyduğunuz ancak içeriğini bilmediğiniz bir konuya değineceğiz. Çok kısa ve sakin bir tanım yapacak olursak, finansal okuryazarlık, bütçe yönetimi ve finans konusunda gerekli tedbirlerin alınmasını kapsamaktadır. Bu görev genellikle evin babasına düşmektedir. Finansal okuryazarlık budur. Detaylara değineceğiz.
Finansal Okuryazarlık
Finansal okuryazar olmanız için sandığınız kadar zorlu bir sürecin içerisine girmenize gerek yoktur. Gerekli yerlerde gerekli tasarrufları yapmak ve bunları evinizin içindeki bireylerle oturup konuşmak sizin için oldukça yeterli olacaktır. Dilerseniz bu giriş kısmını çok uzatmadan, yazımızın detaylarını incelemeye başlayalım.
Tasarruf
Bu konuda eminiz ki sizlerde daha önce birçok yöntem denemişsinizdir. Tasarruf etmek yada yapmak için eğitim almanıza gerek yok. Türkiye’de yaşıyor olmak bunun için yeterlidir. Eğer aile içerisinde bütçe yönetimi ve tasarruf konusunda ipleri elinize almaya karar verdiyseniz, aslında finansal okuryazarlık içerisine çoktan adım atmışsınız demektir.
Aile Ekonomisi
Aile ekonomisini düzeltmek istiyorsanız, öncelikle eksiklerinizi ve nerede hata yaptığınızı kontrol etmelisiniz. Tabiri caizse kara deliği bulmanız gerekli. Aksi taktirde, bu kısımda zorluk çekmeye başlarsınız. Eğer belirli bir noktada finansal durumunuzu düzeltmeye çalışıyor ve rahata ermek için çabalıyorsanız, tüm konuşmalarınızı ve planlarınızı ailenizle birlikte yapmalısınız.
Gelir Gider Hesaplaması
İnsanlar en çok bu noktada hata yapıyor yada bu noktayı umursamıyor, gelir gider hesaplaması yapmazsanız eğer, her ay elinize geçen miktar, diğer ayın ortasına gelmeden son bulmaya başlar. Düzensiz bir şekilde ilerlemeye devam edersiniz ve bu durum sonucunda finansal okuryazarlık açısından geri planda kalırsınız.
Özellikle her ay düzenli olarak gelir elde eden kişilerin, bu planlamayı yapması daha kolaydır. Ne eksik ne fazla olan gelirleri her zaman sabittir ve bu sabitliğe göre yaşarlar. Bu duruma göre yaşamaya alışık olmayan kişiler ise elbette zor duruma düşebiliyor. Maddi açıdan çektiğiniz zorluklardan kurtulmak sandığınız kadar zor ve imkansız değildir.
Gereksiz Harcamalar
Gereksiz harcama ve zevklerden bir müddet uzak durmanız gerekmektedir. Özellikle finansal okuryazarlık içerisinde hareket ediyor ve bazı şeyleri düzene oturtmaya çalışıyorsanız, gereksiz tüm harcamaları kesmelisiniz. Aksi taktirde, bir sonraki aya devretmeye devam eder ve sürekli geriden gelirsiniz.
Azar Azar Birikim Yapın
Damlaya damlaya göl olur lafını hiçbir zaman unutmanızı istemiyoruz. Kenara 500TL’de koymuş olsanız birikimdir, 50TL koymuş olsanız da birikimdir. Önemli olan bunu istikrarlı bir şekilde devam ettirebilmenizdir. Zaman içerisinde aradaki farkı çok daha iyi bir şekilde görebileceksiniz. Her ay 500TL para biriktiren bir kişinin sene sonunda toplam 6000TL’si olacaktır. Geniş düşündüğünüz sürece emin olun birikim yapmak sizler için daha faydalı olacaktır.
Ailenizle Konuşun
Sizler, tasarruf yapmak ve finansal yönetiminizi kontrol altında tutmak isteyebilirsiniz ancak bunu aynı zamanda sadece siz değil, diğer aile fertleri de yapmalıdır. Özellikle gençler bu konuda biraz daha vurdumduymaz olabiliyor. Ailenizde kim varsa onlarla bir araya gelmeli ve gerekli şekilde konuşmalısınız. Hatta bu konuşma sırasında bir müddet yapmanız gerekenleri planlayabilir, kafanızda tasarım oluşturabilirsiniz.
Her haftasonu neler yapabileceğiniz, neler yapamayacağınız gibi birçok detayı düşünebilir ve onlarla paylaşabilirsiniz. Fikir ayrılıkları olmadan bu şekilde neler yapmanız gerektiğini daha iyi anlayacak ve aile fertlerinizin tamamı da durumun ciddiyetini daha iyi anlayacaktır.
Finansal okuryazarlık adına hazırladığımız bilgilendirici yazımızın burada sonuna geldik. Sizlerde, yukarıda sıraladığımız maddelerden kendinize pay çıkarabilir ve bazı noktalarda yeni düzenlemelere gidebilirsiniz.