İş Planı nedir adlı yazımıza hoş geldiniz. Yeni bir işe başlamak bazen sizi korkutsa bile, planlı bir şekilde hareket etmek her zaman size kolaylık sağlayacaktır. Bu noktada planlamanızı oluştururken dikkat etmeniz gereken bazı hususların olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu makalemizde sizlere bunu nasıl yapacağınızı ve bütün detayları anlatacağız.
Plan Nedir?
Başarılı bir plan, bir işletmenin yada kurumun hedeflerini ve bu hedeflere nasıl ulaşacağını gösteren belgedir. Bu belge operasyonel, finansal ve bütün ince detayları bizlere anlatmaktadır. Öncelikle iş planının ne olduğunu anlamak çok önemlidir. Bu yüzden aşağıdaki adımları uygulamanızı öneririz.
- Bir iş odağı oluşturur: Bu adım oluşturduğunuz hedeflere ve uygulamanız gereken adımlara daha net odaklanmanıza yardımcı olacaktır.
- Güvenli finansman: Potansiyel yatırımcılar, öncelikle işletmenin hazırlamış olduğu planlara göz atar. Bu yüzden bir şirketin her daim resmi bir şekilde hazırlanmış ve güncel tutulmasına özen gösterilmiş bir iş planı oluşturması gerekmektedir.
- Yönetici yetenekleri çekmek: Şirketiniz büyüdükçe, daha kolay ilerleyebilmek için alanında deneyimli yöneticiler seçmelisiniz. Şirkete uygun bir çalışan olup olamayacakları konusunda karara varabilmek için mutlaka iş planınızı inceleyeceklerdir.
Bir iş planı genellikle büyük şirketler için çok yararlı olsa da, küçük işletmeler içinde bir plan hazırlamak elbette faydalı olacaktır. Planlı ve her duruma hazır olmak, şirketinizin gidişatına göre kararlar verebilmenizi, olağanüstü durumlarda pratik hamleler yapabilmenizi ve olumlu olumsuz tüm durumlarda sekteye uğramamanızı sağlayacaktır.
Başarılı Bir Plan Nasıl Hazırlanır?
Standart bir plan, tüm çalışma ve iş yürütmesini kapsamaktadır. Çalışanlar, yatırımcılar ve akış gibi bütün durumları ele almaktadır. Yani iş planı çok yönlü bir durumdur. Standart bir iş planının maddelerini sizler için işleyeceğiz. Genel anlamda bir iş planı şu adımları içerisinde barındırmaktadır;
- Yönetici özeti: Bir işletmenin üst düzey şekilde hazırlanmış taslağını belirlemektedir. Yönetici özeti, iş planının bir şablonu olarak adlandırılabilir.
- Şirket tanımı: Şirketin amacı ve ilerdeki hedefleri için bilgi almamızı sağlar. Şirket tanımı genellikle yönetici özetinden sonra yer almaktadır. Bu noktaya dikkat etmelisiniz.
- Pazar araştırması: Hedeflenen müşteri profillerini ve rakip analizlerini takip eder.
- Organizasyon ve yönetim ekibi: Şirketteki ekip üyelerini, bu ekip üyelerinin görevlerini kontrol eder.
- Ürünler ve hizmetler: Sunulan ürün ve hizmetlerle birlikte Pazar içerisinde nasıl rekabet edilebileceği konusunda bilgi sahibi olmamızı sağlar.
- Operasyon planı: Günlük aktiviteler ve potansiyel müşterilerinize nasıl sunumlar yapacağınızı ve tanıtımlarda bulunacağınızı göstermektedir.
- Pazarlama planı: Ürünleri ve hizmetleri müşterilerinize pazarlamak için yapmanız gereken adımları içermektedir.
- Mali- Bütçe planı: İdeal iş performansı ve mali hamleleri göstermektedir.
- Ek: İş planının ana maddelerini destekleyen kısa, pratik çözümlerdir.
Özet Plan Hazırlamak
Bu planı aslında tek bir sayfadan ibarettir. Standart bir planda detaylandırılan tüm maddeler, kısa özetler halinde toparlanmış haldedir. Yalın iş Planı ile benzer gibi görünse de aslında ikisi çok farklıdır. Özet iş planı, işi tam anlamıyla açıklamak ve kısa bilgiler ile özet oluşturmak demektir. Özet olarak plan içerisinde yatırımda bulunmak isteyen kişiler için kısa maddeler hazır halde bulundurulmaktadır. Böylelikle bilgi alışverişi daha kolay sağlanabilmektedir.
Tam Plan Nasıl Hazırlanır?
Kapsamlı bir iş planı oluşturmak genellikle fon elde etmek için yapılmaktadır. Bu nedenle, iş planı, yönetici özeti gibi bütün maddeler kendi içerisinde ayrı bir önem taşımaktadır. Tam iş planının içinde olması gereken finansal detayların tamamı şu şekildedir;
- Mevcut mali bilgiler: Şirketin son raddede mali durumunu açıklar. Yatırımcılar ve alacaklılar işletme hakkındaki bütün bilgileri şeffaf bir şekilde elde edebilirler.
- Öngörülen mali tablolar: Gelecekteki satışlar, yapılacak harcamalar gibi bütün detaylar ele alınmaktadır. Bu unsur, henüz gösterilebilecek bir geliri olmayan şirketler için çok önemlidir.
- Kredi gereksinimleri: Ne kadar paraya ihtiyaç duyulabileceği ve şirketin gelecekteki kredi kullanma imkanlarının belirtildiği bir maddedir. Finansal planınıza bağlı kalarak, neden bir sermaye desteğine ihtiyacınız olduğunu bu maddede net bir şekilde belirtmeniz gerekmektedir.
- Harcama planları: Fonlarınızı nasıl harcayacağınız konusunda önemli bir noktadır. Yatırımcılar ve size borç verecek olan kişiler, nasıl bir geri dönüş alacakları konusunda bilgi sahibi olmak isteyeceklerdir.
- Kredi geri ödeme planları: Devam eden ve gelecekte alacağınız krediler hakkında bilgi verebileceğiniz finansal durumunuzun gidişatını içinde barındıran önemli maddelerden biridir.