Kapasite raporu hakkında konuşacağımız yazımıza hoş geldiniz. Kapasite raporu hakkında bilgi almak isteyen insanlar son zamanlarda ciddi bir araştırma içerisine girmiş bulunmakta. Bu konuda neler gerekli nasıl alınmalı hangi evraklar düzenlenmeli hepsinden teker teker bahsedeceğiz.
Ticari hayatınız boyunca belli başlı durumlarla ve evraklarla karşılaşmak zorundasınız. Bunun böyle olması elbette mecburi ancak bazı noktalarda insanların bilinçsiz olmaları, hem kendi işlerini hem de karşı tarafı daha da zora sokmaktadır.
Kapasite Raporu
Kapasite raporu en çok sanayi işletmelerinde ve ticari alanlarda gereken bir resmi belgedir. Bu belgenin alınması için bazı şartlar ve durumlar gerekli olmaktadır. Dilerseniz giriş kısmını daha fazla uzatmadan yazımızı incelemeye başlayalım.
Kapasite Raporu Nedir?
Bu rapor aslında hali hazırda kurulu olan bir işletmenin yada kuruluşun makineler, taşınır taşınmaz malları ve iş gücü gibi tüm bilgileri içerisinde barındıran ve gelecek yıllarda yada gelecek dönemlerde bu bilgiler doğrultusunda ne kadar üretim ve faaliyet gösterebileceğini sunan bir belgedir. Elbette tüm bu bilgiler ve ölçümler belirli ekipler ve teknik raporlar analizinde gerçekleşmektedir. Burada bu varmış, o zaman şu kadar üretim gerçekleşir diyerek yazılıp çizilme söz konusu değildir.
Sanayide Kapasite Raporu
Yeni güncellemeler sonrasında sanayi işletmelerinin tümü üretime ve çalışmaya başladıktan 2 ay sonrasında sicil belgesi almak zorundadır. Yeni yasa ve düzenlemeler ile bu sicil belgesinin alınması zorunlu hale getirilmiştir. Elbette sicil belgesinin alınmasında bir dayanak olarak görev alacak şey kapasite raporudur. Sizler bu belgeleri alabilmek için öncelikli olarak belirlenen şartlara ve kriterlere uymak zorundasınız. Aksi taktirde belgelerinizi tam olarak alamaz ve ticari faaliyetlerinize devam edemezsiniz.
Kapasite Raporu Zorunlu Mudur?
Sanayi alanında ticari faaliyet göstermek isteyen yada organize sanayi bölgelerinde üretim yapmak isteyen tüm firmaların, bu belgeye sahip olması zorunludur. 6948 Sanayi Sicil Kanunu ve birçok kanun açıklamalarında bu belgenin zorunluluğu hakkında net bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Aynı zamanda hali hazırda bu belgeye sahipseniz ancak yenileme zamanınız geldiyse, aksatmadan raporunuzu yeniletmeye gitmelisiniz. Aksi taktirde, beraberinde olan resmi evraklarınız ve belgelerinizde aynı şekilde riske girecektir.
Kapasite Raporu Geçerlilik Süresi
Sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren ve aynı zamanda seri bir şekilde üretim yapan tüm firmaların raporunun geçerlilik süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. 2 yıl sonunda tekrardan işlemlere başlanmalı ve gerekli düzenlemeler sonrasında raporunuz yenilenmelidir. Tüm bu süreçlerin yanı sıra herhangi bir adres, unvan, isim değişikliği gibi durumlarda yeniden bu raporun güncellenmesi yani yenilenmesi gerekecektir.
Aynı zamanda, iş yerinizde halihazırda bulunan üretim araçlarınız senelik yada örnek olarak 5 senelik kiralıksa bu aynı zamanda raporunuzun geçerlilik süresini de etkileyecektir. Yani, makinelerinizin kira sözleşmesi sonrasında süresi bittiğinde bunun aynı zamanda kapasite raporunun da yenilenmesi gerektiği anlamına gelecektir.
Kapasite Raporu Nerelerde Kullanılır?
Hayatınızın her noktasında resmi bir iş yapmak istediğinizde ya kimliğinizi yada kimlik fotokopinizi isterler. Aynı şekilde tüm işletmelerde bu raporu kullanmak zorundadır. Gelin şimdi hep birlikte bu raporun nerelerde kullanıldığına bir göz atalım.
- İhaleler
- Tüm Kredi Başvuruları
- Fuar ve Etkinlikler
- İncelemeye Tabi Olan Tüm Noktalar
- İthalat ihracat
- Yatırım
Kapasite Raporunun Alınmasında Gerekli Evraklar Nelerdir?
Tüm bunların yanında bu raporun nasıl alınacağı hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekli. Hazırlamanız gereken evrakları sizler için araştırdık ve aşağıda sıraladık. Buyurun incelemeye başlayalım.
- Kapasite Raporu İçin Müracaat Formu
- İmza Sirküleri
- Kiralık Olan Mülkler İçin Kira Sözleşmesi
- Personelin SGK Bilgileri
- Makine ve Malların Listesi
- Sanayi Sicil Belgesi
- Vergi Levhası
Yukarıda sıraladığımız belgeler, rapora başvuru sürecinde sizden mutlaka istenecektir. Bu noktada evraklarınızın eksiksiz olmasından ve tam olarak dosya haline getirildiğinden emin olmalısınız.
Raporu Kimler Alabilir?
Elbette bu rapora başvurmadan önce, alıp alamayacağınız konusunda da bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Şimdi birde kimlerin bu raporu alabileceğine göz atalım.
- Sanayi Odası Üyesi
- İşçisi bulunan ve üretim yapan firmalar
- İş Yeri Olan Kişiler
- Üretim ve ulaştırma araçları bulunan işletmeler
Sizler için hazırladığımız yazımızda, bilinmesi gereken tüm detayları net bir şekilde anlattık. Yazımızı burada sonlandırıyoruz. Eğer sizlerde bu raporu almak istiyor ve aynı zamanda faaliyetinize başlamak istiyorsanız, gerekli evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlamayı ihmal etmeyin. Sağlıklı ve huzurlu günler dileriz.