• ALTIN (TL/GR)
    2.886,31
    % -0,79
  • AMERIKAN DOLARI
    34,2546
    % 0,02
  • € EURO
    37,6288
    % -0,14
  • £ POUND
    44,8906
    % -0,03
  • ¥ YUAN
    4,8544
    % -0,57
  • РУБ RUBLE
    0,3541
    % 0,07
  • BITCOIN/TL
    2136239,456
    % -1,19
  • BIST 100
    9.044,89
    % 0,15

KOSGEB İş Planı Örneği Nasıl Doldurulur 2023

KOSGEB İş Planı Örneği Nasıl Doldurulur 2023

KOSGEB İş Planı Örneği Nasıl Doldurulur, KOSGEB desteğinden faydalanmak isteyenler için, makalemizde bu konu hakkında incelemede bulunduk. Bildiğiniz üzere artık çoğu şeyi E-Devlet üzerinden yapmaktayız. Şimdi sizlere KOSGEB İş Planı Örneği Nasıl Doldurulur onu göstereceğiz.

KOSGEB İş Modeli Doldurma 

KOSGEB İş Modeli Doldurma, Yeni gelen düzenleme ile birlikte KOSGEB iş planı örneklerine, projelerine artık İş Modeli denmektedir. KOSGEB üzerinden destek almak isteyen yeni bir girişimci iseniz, yada hali hazırda kurulu olan işletmenize destek almak istiyorsanız, iş modeli doldurma konusunda bilgi sahibi olmalısınız. 

İş Planı Nedir?

İş planı, herhangi bir sektöre yeni adım atmış bir girişimcinin bu süre içerisinde hangi hedefleri belirlemesi gerektiğini, neyi nasıl yapacağını öğrenmek ve anlamak için bir rehber niteliğindedir. 

KOSGEB İş Modeli Nedir? 

Girişimcilerin kurmak istedikleri işlerini en ince detayına kadar hazırlayıp, sunma diyebiliriz. Aslında bu bir tür yeni nesil iş modeli formudur. 

Yeni Nesil İş Modeli Kaç Adımdan Geçer? 

Yeni nesil iş modeli, boş bir halde 10 adım halinde doldurulan bir Word dosyasıdır. 

KOSGEB İş Planı Örneği Nasıl Doldurulur 2023

Girişimci – İşletme Bilgileri Doldurma 

  • Kendiniz hakkında bilgi ve tecrübeleriniz, 
  • İşletmenizin yürütmekte olduğu faaliyetler, 
  • İşin durumu, sermaye yapısı, 
  • İş yerinizin net bir şekilde anlatıldığı fiziki özellikleri, konumu, 

Müşteri Grupları Bölümü Doldurma 

Kurduğunuz işletmeye göre müşterileriniz kimler? Bütün müşterilerinizi ayrı ayrı değerlendirmelisiniz. Hiçbir detayı atlamamalısınız. Bunlar Yaş, cinsiyet, gelir durumu gibi etkenleri ayırt etmelisiniz.

KOSGEB İş Modelinde Değer Önerisi 

  • Değer önerisi, müşterilerinize sunduğunuz hizmetlerinizdir. 
  • Müşteri grubu olarak ayırdığınız her bir müşterinize ayrı ayrı ürün sunmak zorundaysanız bunu belirtmelisiniz
  • Müşterilerinizin ürünlerinize neden ihtiyaç duyduğunu ve hangi sorunlara çözüm bulduğunuzu belirtmelisiniz. 
  • Rakipleriniz var mı? Değer önerisi yaparken, rakiplerinizi değerlendirmeye almalısınız.

Dağıtım/Ulaşım Kanalları Bölümü

Sunduğunuz ürünleri, vermiş olduğunuz hizmetleri müşterilerinize nasıl ulaştırıyorsunuz. Örnek olarak Online, toptan perakende, mağazan, elden gibi örnekler verilebilir.

Müşteri İlişkileri Bölümü Doldurma 

  • Müşterileriniz ile nasıl iletişime geçiyorsunuz?
  • Yeni müşteriler edinme yöntemleriniz nelerdir?
  • Ürün tanıtımlarınız sırasında hangi araç gereçleri kullanıyorsunuz belirleyin. Örnek verirsek bunlardan bazıları Tablet, telefon, web sitesi, broşür olacaktır.

 Kilit (Temel) Faaliyetler Bölümüne Yazılacaklar 

Ürün hizmetinizi oluştururken ve dağıtırken sağladığınız kazanç ile birlikte hangi faaliyetlerde bulunuyorsunuz? Üretimden iş başlamasına, ulaşım ve dağıtıma, teslimat sonrası müşteri ilişkilerine, ruhsatlara ve izinlere, yani bütün süreçlere denir.

KOSGEB İş Planı Örneği Nasıl Doldurulur 2023

 Kilit Kaynaklar Bölümü

Temel faaliyetleri gerçekleştirmek adına ihtiyaç duyulan bütün kaynaklardan bahsedebiliriz. Örnek olarak Personel, Makine, Sermaye, bina verilebilir.

Kilit Ortaklar – İşbirlikleri 

  • Ürün, hizmet yapım ve sunum esnasında iş birliği yaptığınız kişi veya kurumlar kim? 
  • Tedarikçiniz var mı? 

Maliyet Yapısı 

  • İşinizi kurmak için ödemek zorunda olduğunuz maliyetleriniz neler? 
  • Başlangıçta yaptığınız yatırımın kaynağı neler? 
  • Ürün, hizmet sırasında kazanç sağlamak için yapmanız gereken en önemli harcama nedir?

Gelir Akışı Bölümü

  • Gelir modeliniz nedir diğer anlamı ile neyden para kazanacaksınız belirleyin. Örneğin, komisyon, üyelik, reklam alma vb. örnekler verilebilir.
  • Fiyatlandırma yaparken nelere dikkat ediyorsunuz?
  • Müşterilerinize ödeme konusunda hangi kolaylıkları sağlıyorsunuz?

Yukarıda belirtmiş olduğumuz 10 madde sizin bu form doldurma sırasında yapmak zorunda olduğunuz 10 maddeden oluşmaktadır. Peki, gelin öyleyse bu maddeleri daha detaylı inceleyelim. 

Girişimci, İşletme bilgileri 

Kendiniz ile ilgili detaylı bilgi vermeniz gerekmektedir. Bunun içerisinde doğum tarihiniz, okuduğunuz okullar, geçmiş meslek deneyimleri gibi bütün detaylara yer verebilirsiniz. Sonrasında ise işletmenizin faaliyetleri ve henüz kurulmamışsa neler yapabileceğiniz hakkında bilgi vermelisiniz. 

Müşteri Grupları 

Bu bölümde hizmet verdiğiniz bütün müşterilerinizi tanıtmalısınız. Sizin müşterileriniz kimlerdir? Her müşteri grubunu ayrı ayrı ele alabilirsiniz. Unutmayın, yaş, cinsiyet, dil, din, ırk gibi bütün konularda sınıflandırma yapmalısınız. 

Değer Önerisi

İşte bu madde aslında bu konunun en önemlisi arasındadır. Bu kısımda, müşterilerinize sunduğunuz hizmetlerin neler olduğu hakkında, isimler vb. her detayı teker teker yazmalısınız.  Kısacası nasıl bir “MARKA” oluşturduğunuzu tanıtmalı, anlatmalısınız. 

Ulaşım Dağıtım 

Sunduğunuz bütün hizmetleri nasıl ulaştırıyorsunuz. Bu kısımda oluşturduğunuz hizmetleri müşterilerinize nasıl ulaştırdığınız konusunda detaylı bir şekilde bilgi vermelisiniz. İnternetten, elden, toptan, perakende mi olup olmadığını yazmayı unutmayın.

KOSGEB İş Planı Örneği Nasıl Doldurulur 2023

Müşteri İlişkileri 

İlk kurduğunuz ilişkileri nasıl yapıyorsunuz? Müşterileriniz bir sorunla karşılaştığında bunu çözebiliyor musunuz? Yeni bir ürün yada hizmetinizi müşterilerinize nasıl tanıtabilirsiniz? İşte bütün bu soruların yanıtını vermelisiniz. 

Kilit Temel Faaliyetler 

Yukarıda belirttiğimiz gibi, siz bu hizmeti verirken, dağıtım yaparken hangi faaliyetleri gerçekleştiriyorsunuz. (Üretimden iş başlamasına, ulaşım ve dağıtıma, teslimat sonrası müşteri ilişkilerine, ruhsatlara ve izinlere) yani bütün süreçlere dikkat etmelisiniz. 

Kilit Kaynaklar 

Bu kısımda kilit temel faaliyetleri gerçekleştirirken, ihtiyacınız olan personeller, makineler, arsalar bütün bu unsurları bizzat yazmalısınız. Kaynakların desteklerini KOSGEB sayesinde alacaksanız eğer, işte bunlara çok dikkat etmelisiniz. 

Kilit Ortaklar – İşbirlikleri 

Bu konu hakkında iş birliği yaptığınız biri var mı?  Daha önce kiminle ortaklık yapmış bunları önce araştırıp sonrasında başvuru formunda yer vermelisiniz. İşinizin diğer meslek grupları ile bir bağlantısı var mı bunu araştırmalısınız. Böylelikle ortağınız bu işlerle uğraşırken sizde çalışmaya devam edebilirsiniz. 

Maliyet Yapısı

Aslında bu noktada cevaplamanız gereken 4 madde bulunmakta. Öncelikle KOSGEB için form doldururken “mektup yazar gibi” yazmak yerine daha net daha kararlı olabilirsiniz.