• ALTIN (TL/GR)
    3.076,65
    % 0,08
  • AMERIKAN DOLARI
    35,4673
    % 0,01
  • € EURO
    36,6360
    % 0,24
  • £ POUND
    43,3933
    % -0,11
  • ¥ YUAN
    4,8379
    % 0,00
  • РУБ RUBLE
    0,3465
    % 0,06
  • BITCOIN/TL
    3537407,603
    % 2,40
  • BIST 100
    9.818,71
    % 0,81

Limited Şirket Hisse Devri Nasıl Yapılır?

Limited Şirket Hisse Devri Nasıl Yapılır?

Limited şirket hisse devri hakkında konuşacağımız yazımıza hoş geldiniz. Bugün sizlerle birlikte en çok araştırılmaya başlanan konular arasında yer alan hisse devri hakkında bilgilendirme yazısı paylaşacağız. Limited şirket hisse devri, sahip olduğunuz bir hisseyi ister ortaklarınıza isterseniz bir başka kişiye devretmenizdir. Hisse devri sandığınız kadar zor bir işlem içermemektedir ancak bilinmesi gereken bazı detaylar bulunmakta.

Limited Şirket Hisse Devri

Öncelikle hisse devri sırasında belirlenmiş kanunlar üzerinden işlem yapabilir ve bu kanunları çiğneyemezsiniz. Özellikle 6102 Türk Ticaret Kanunu 595’de yer alan hisse devri ile alakalı olan yönergeyi uygulamak zorundasınız. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan yazımızı incelemeye başlayalım.

Limited Şirket Hisse Devri Nasıl Yapılır? Detaylar Nelerdir?

Detaylar hakkında konuşmak istiyoruz öncelikle. Sizler hisse devri yapmak istediğinizde bunu hem ortaklarınız arasında hem de hiç alakası olmayan birine devredebilirsiniz. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi uygulanması gereken kanunlar ve kurallar çerçevesi içerisinde bunu yapabilirsiniz.

Diğer yandan, hisse devri yapacağınız kişinin tüm konular hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Devamında ise bu konu üzerinde deneyim sahibi olmuş ve limited şirket hisse devri açısından size yardımı olacağını düşündüğünüz avukatlar ile de görüşme sağlayabilir, gereken noktaları ve detayları kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Unutmamanız gereken bir diğer detay ise, hisse devri sırasında bilgili ve deneyimli avukatlardan yardım alınmadığı sürece kanun sınırları içerisinde ileriye dönük problemler yaşayabilir ve ciddi şekilde zorluk çekebilirsiniz. Gelin hep birlikte detayları incelemeye devam edelim.

Limited Şirket Hisse Devri Nasıl Yapılır?

Al bu paran ver hisselerimi şeklinde bir devir söz konusu değildir. Bu işlemleri öncelikle sırası ile takip etmeli ve sonrasında noter onaylı bir şekilde devir işlemini gerçekleştirmelisiniz. Resmi olarak bir yazı hazırlanmalı ve aynı zamanda bu yazının somut şekli elinizde olmalıdır. Söz uçar yazı kalır adlı deyimi, hisse devri için bizzat uygulamışlar diyebiliriz.

Daha sonrasında şirket tarafında da yapılması gerekenler bulunmakta. Sadece siz yönetici ve sahip olmadığınızdan kaynaklı olarak hisse devri sırasında ortaklarınızla buluşmalı ve oturup kurul olarak toplantı gerçekleştirmelisiniz. Bu toplantı sırasında ihtiyaç duyacağınız birkaç evrak bulunmakta. Aşağıda sizler için sıraladık;

  • Yazılı halde hazırlanmış şirket hisse devir sözleşmesi
  • Sözleşme içerisinde geçen tüm imzaların noter onaylı bir şekilde tastik edilmesi
  • Toplanan tüm kurul tarafından gerekli onayın verilmesi
  • Tüm işlemler sonrasında kayıt defterine yazılı bir şekilde geçirilmesi

Sözleşme

Bu noktada sözleşme çok önemli bir rol oynamaktadır. İster tek bir hisse devredin ister tüm hisselerinizi, yazılı bir şekilde hazırlanmış sözleşme olmak zorundadır. Sözleşme içerisinde gerekli tüm bilgiler ve detaylar konu edildikten sonra altına atılacak imza resmi bir kayıt oluşturacaktır. Hazırlanan bu sözleşme sonrasında şirket payı, ortaklara yada farklı bir kişiye devredilebilir.

Sözleşme içerisinde tarafların kimlik bilgilerinin yanı sıra, ödemeler ve yükümlülükler, geri alım, ön alım gibi tüm detaylar yer almak zorundadır. Sözleşme iki taraf içinde geçerli olacak ve bir örneği her zaman saklanacaktır.

Limited şirket hisse devri sırasında dikkat edilmesi gereken nokta ise şirket hisse devri sırasında hazırlanan sözleşme içerisinde, güncel fiyatlar ve değişkenlik gösterecek durumlarda göz önüne alınarak sözleşme içerisine dahil edilmelidir. Hazırlanan sözleşmenin noter onaylı olması konusunda daha önce uyarıda bulunduk ve aynı zamanda sözleşme içerisinde noter masraflarının dahi bulunması gerekmektedir. Yani kısaca, sizin gereksiz gördüğünüz en ufak bir detay dahi sözleşme içerisinde yer almak zorundadır.

Ama hatırlatmadan geçemeyeceğimiz durumlar arasında, daha önceden hazırlanmış taslak halinde sözleşme metinleri yer alacaktır. Sizler daha önceden hazırlanmış hazır taslaklardan uzak durun ve kendi sözleşmenizi kendinize göre harfi harfine hazırlamalısınız.

Hisse devri sırasında olurda toplanan kurul onay vermezse, bunun için bir gerekçe göstermek zorundadır. Türk Ticaret Kanunun yasalarına göre bu gibi durumlarda somut gerekçeler göze alınmalı ve dürüstlük ilkesinin dışına çıkılmamalıdır. Aksi taktirde durumu kötüye kullanma gibi birçok husus ile karşı karşıya kalınılabilir.

Hazırladığımız yazımızda hisse devri hakkında sizlere tüm detayları verdik. Bunların yanında, avukatlarınızla görüşme sağlayarak merak ettiğiniz noktaları sorup, öğrenebilirsiniz. Bu süreç içerisinde dikkatli olmanızı ve avukatlarınız ile birlikte çalışmanız gerektiğini son kez hatırlatmış olalım. Sağlıklı ve huzurlu günler dileriz.