• ALTIN (TL/GR)
    2.875,91
    % -0,37
  • AMERIKAN DOLARI
    34,2339
    % -0,04
  • € EURO
    37,5321
    % -0,31
  • £ POUND
    44,8314
    % -0,18
  • ¥ YUAN
    4,8341
    % -0,41
  • РУБ RUBLE
    0,3529
    % -0,27
  • BITCOIN/TL
    2132442,687
    % -0,21
  • BIST 100
    9.132,30
    % 0,97

Menkul Kıymet Sermaye İradı Nedir?

Menkul Kıymet Sermaye İradı Nedir?

Menkul kıymetler sermaye iradı hakkında konuşacağımız yazımıza hoş geldiniz. Menkul kıymetler ve menkul değerler arasında önemli bir noktada yer alan menkul kıymetler, aynı zamanda maliye bölümünde öğrencilere ders olarak verilmektedir. Sizler menkul kıymetlerin ve menkul kıymet sermaye iradının ne olduğunu öğrendiğinizde, ilerdeki ticari hayatınızda birçok noktada işinize yarayacaktır. Bugün tüm detaylardan bahsedeceğiz.

Menkul Kıymet Sermaye İradı

Öncelikli olarak, insanlar ticari faaliyetlerde bulunurken ne ile ilgilenmesi gerektikleri, hangi evrakların yada hangi tanımın ne noktada işe yaradığını tam olarak kestirememektedir. Elbette tüm bunlarla ilgilenen muhasebeciler var ancak sadece iş muhasebecinin işini yapıp sizin ona para vermenizle bitmemektedir. Dilerseniz giriş kısmını daha fazla uzatmadan yazımızı incelemeye başlayalım.

Menkul Kıymetler Sermaye İradı Nedir?

Sahibi olan kişinin mesleki hayatı haricinde nakit sermaye ve para olarak değerlendirilen tüm gelirleri ve bu gelirler sayesinde elde ettiği karı, kira faiz gelirleri gibi olan tüm kazançları temsil eden kısım menkul sermaye iradından oluşmaktadır. Genel olarak tanım yapacak olursak bu şekildedir.

Öte yandan sizler herhangi bir noktada gelir elde ediyorsanız ve bu sahip olduğunuz mallar üzerinden gerçekleşiyorsa bu menkul kıymetler sermaye iradı adı altında değerlendirilir. Eviniz var kira alıyorsunuz, paranız var bankadan faiz alıyorsunuz gibi düşünebilirsiniz. Şimdi bir de menkul kıymetler sermaye iradı hakkında detayları incelemeye başlayalım.

Menkul Sermaye İradı Gelirleri

Menkul sermaye iradı olarak sayılabilecek tüm hususlar bu konunun içine dahil olmaktadır. Aşağıda sizler için sıralayacağımız maddeler, nelerin bu hususta ele alınabileceğini göstermektedir. Dilerseniz incelemeye başlayalım.

  • Çeşidi fark etmeksizin hisse senetleri
  • Hisselerden elde edilen gelirler. (Kar payları, şirket ortaklıkları)
  • Kurumların başkanlarına ve aynı zamanda tüm üyelerine verilen kar oranları
  • Hazine Bonosu
  • Alınması gereken faizler
  • Mevduatlar
  • Vadesi gelmemiş senetler
  • Henüz sahibine teslim edilmemiş para ve mallar
  • İskontolar
  • Faiz alınmadan kredi verenlere ödenen kar payları
  • Yatırım fonları
  • Emekli sandığı

Menkul Sermaye Beyanı

Her yıl düzenli olarak yukarıda sıraladığımız durumlardan gelir elde ediyorsanız bunu aynı şekilde beyan etmek zorundasınız. Her yıl sadece 1 kez yapılan bu beyan, uygun bir şekilde raporlanıp sonrasında beyan olarak iletilmelidir. Şimdi bir de bu beyan çeşitlerini incelemeye başlayalım.

Yurt Dışında Yaşayan Ancak Türkiye’de Elde Ettikleri İratların Beyanı

Özellikle yurt dışında olan ve 6 aydan daha uzun süredir orada yaşan vatandaşların, Türkiye içerisinde elde ettikleri menkul sermaye iratlarını tutar fark etmeksizin beyan etmesi gerekmektedir.

Raporlanmamış ve aynı zamanda vergi kesintisine uğramamış menkul sermaye iratlarına sahip olan vatandaşların aynı şekilde yeniden beyan oluşturması zorunludur.

Menkul Sermaye İradı İçin Beyan Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yukarıda da belirttiğimiz gibi tutar her ne olursa olsun beyan edilmemiş iratlar, aynı şekilde yeniden beyan oluşturulmaya zorunludur.

Beyan edilmeye tabi olmayan tüm gelirler, yüksek yada az olsa bile beyan dışı bırakılacaktır.

Elde edilen gelirlerin beyan edilip edilmemesi gerektiği konusunda hazırlanan tabloları takip etmeli ve eğer bu beyan içerisine sizlerde dahil oluyorsanız, direkt olarak beyana gitmelisiniz.

3000TL- 56.000TL arasındaki tüm gelirlerin düzenli olarak her yıl beyan edilmesi gerekmektedir.

Beyanlarda İndirim

Menkul sermaye iratlarında beyan edilirken bazı durumlarda indirim uygulanmaktadır. Gelin şimdi bunların neler olabileceğine bir bakalım.

Şahıs sigorta primleri üzerinden indirim uygulanabilir. Beyan edilmiş olan gelirin %15’lik kısmını ve aynı zamanda asgari ücretin yıllık toplamını aşmayacak şekilde beyan sahibinin eşine, çocuklarına ait yapılmış olan tüm çeşit sigortaların primleri, aynı zamanda doğum, ölüm, kaza gibi durumlarda direkt olarak beyandan indirime gidilebilir.

Eğitim harcamaları konusunda da aynı şekilde indirime gidilmektedir. Şahsın beyan ettiği gelirin %10’unu aşmadan, aynı zamanda bu durumun belgelerle kanıtlanması durumunda eğitim ve sağlık harcamaları kapsamı içerisinde indirime gidilebilir.

Makbuz karşılığında yapılan yardım ve bağışlar karşılığında şahsın yıllık beyan ettiği gelir üzerinden bazı noktalarda indirimler uygulanabilmektedir.

Yukarıda sıraladığımız maddeler ve hazırlamış olduğumuz menkul sermaye iradı adlı yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Önemli olan ve aynı zamanda ticari faaliyet yürüten kişilerin atlamaması gereken bu konuyu sizlere açık bir şekilde detaylandırdık. Soru ve önerilir olduğunda yorumlarda bizlere belirtmeyi unutmayın. Sağlıklı ve huzurlu günler dileriz.