Mutabakat nedir sorusunu cevaplayacağımız yazımıza hoş geldiniz. Mutabakat, genel anlamda uzlaşma sağlanması anlamında kullanılmaktadır. Herhangi bir konuda, herhangi bir anlaşmada yapılan anlaşmanın, uzlaşma yoluyla çözülmesi, sorunların giderilmesi mutabakat anlamında kullanılır. Muhasebe işlemleri sırasında alacak ve borç konusunda anlaşmalar yapılır ve bunun sonucunda ortaya çıkan sorunlar, mutabakat yoluyla çözümlenir.
Mutabakat Nedir? Nasıl Yapılır?
Mutabakat nedir sorusunun devamında ise birçok noktaya değineceğiz. Mutabakat türleri, nasıl yapıldığı ve muhasebe işlemleri gibi birçok noktada bilgilendirmeler hazırladık. Türk Ticaret Kanunu’nun 94.Maddesi gereğince alacak ve borç arasındaki farkın belirlenmesi, kapatılması işlemleri sonrasında mutabakatın yapılması gerekmektedir. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan mutabakat hakkında konuşmaya başlayalım.
Mutabakat Nedir? Mutabakat Türleri?
Mutabakat nedir sorusunun diğer bir bağlantısı ise mutabakat türleri olacaktır. Devamlılığı ve sürdürülebilirliği açısından mutabakat ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi Cari Hesap Mutabakatı, diğeri ise BA/BS mutabakatıdır. Tüm bunların yanında elbette firmaların ve şirketlerin kendi aralarında anlaşmaları ve uzlaşma yöntemleri de bulunmaktadır. Ancak genel olarak Cari Hesap Mutabakatı daha sık kullanılmaktadır.
Cari Mutabakat
Mutabakat nedir sorusuna öncelikle türlerini incelemek ile devam edelim. Cari mutabakat için kısa bir tanım yapacak olursak, işletmeler ve büyük şirketler arasında alacak verecek olup olmadığını kontrol etmesi ve aynı zamanda bunu belgelemesine yaramaktadır. Yani cari mutabakat aslında bir kontrol belgelemesidir. Bunun yanı sıra defterlerde tutulan borç, alacak ve vereceklerin tümünün karşılıklı olarak kontrol edilmesi ve ticari olarak anlaşma sağlanmasıdır.
Burada önemli olan nokta, cari mutabakat sırasında her iki şirketin karşılıklı olarak defterleri uyuşuyor ve herhangi bir eksiklik bulunamıyorsa, bunun sonucunda alacak ve verecek olmadığı ortaya çıkmaktadır.
Her gün yada her ay cari mutabakat yapma gibi bir durum söz konusu değildir. Bunun için belirli dönemler ve zaman aralıkları bulunmaktadır. Özellikle yıl sonuna doğru yapılan cari mutabakat, çok kapsamlı ve didik didik edilen bir yöntemdir.
Cari Hesap Mutabakatı İle BA/BS Arasında Ne Gibi Farklar Vardır?
Öncelikle en çok makası açan ve ayrımı bulunan nokta cari hesap mutabakatında parasal işlemlerin uygun olup olmadığı sağlanmaktadır. BA/BS’de ise şirketlerin fatura ve fatura sayısı, bu faturaların tutarları gibi noktalar ile ilgilenilmektedir. Bunun yanı sıra BA/BS mutabakatında şirketlerin, 1 ay içerisinde aldıkları tüm fatura, kağıt gibi evrakların (Ödeme,Alacak) gibi, hepsinin 5000TL’yi geçmemesi gerekmektedir. Şirketler için bu durum imkansız gibi bir şey fakat geçmesi halinde tüm noktalarda devlete tek tek bildirim gönderilmelidir.
İki farklı yönden düşünmemiz gerekirse, Cari Hesap Mutabakatında yapılan herhangi bir yanlışlık para ile, BA/BS mutabakatında yapılan herhangi bir yanlış ise idari cezalar ve evrakta usulsüzlük ile sonuçlanacaktır.
Ayrıca hatırlatmış olalım, Maliye Bakanlığı BA/BS mutabakatında toplamda 10 günlük süre tanımaktadır. Bu 10 gün içerisinde yanlışlık giderildiği taktirde herhangi bir cezai işlem söz konusu olmayacaktır. Ancak 10 günlük sürenin aşılması durumunda prosedür işlemeye başlayacaktır.
Mutabakat Nedir? Nasıl Yapılır?
Belirlenen zaman aralıklarında tüm kontroller yapılmaya başlanır ve karşılıklı olarak form ve belgeler paylaşılmaya başlar. Sonrasında ise doğruluk oranı teyit edilen bu belgeler, imzalanmış bir şekilde karşı tarafa iletilir.
Bu şekilde kısa ve rahat yoldan mutabakat sağlanmış olur. Gözden kaçan, eksik olan herhangi bir durumda karşı tarafa uyarı bildirimi gönderilir ve eksiklikler yeniden düzenlenmeye başlar. Anlaşmazlık olmaması durumunda ise mutabakat tam anlamıyla sağlanmış olur.
Sadece somut bir şekilde belge hazırlanarak gerçekleştirilmeyen mutabakat, aynı zamanda excel üzerinden tablo hazırlanarak, mail yoluyla da karşı tarafa iletilir. Yine aynı şekilde herhangi bir eksiklik yada düzeltilmesi gereken bir durum olduğunda, yine mail yoluyla iletişim kurulur ve sorun online bir şekilde çözüme kavuşturulur. Son olarak faks ile mutabakat yapımı da bulunmakta ancak 100 şirketten sadece 2 tanesi faks yolu ile iletişim sağlamakta.
Son yıllarda mail yolu ile sağlanan mutabakatlar adına yeni projeler ve geliştirmeler aynı şekilde devam etmektedir. Bunun nedeni ise insanların artık tüm dünya ile iletişimini online olarak sağlıyor olmasıdır. Sizlerde eğer bu noktada yeni çalışmalara ayak uydurmak istiyor ve işlerinizi daha rahat bir şekilde online olarak takip etmek istiyorsanız, gelişmeleri takip etmeli ve gündem içerisinde aktif olarak kalmalısınız. Sağlıklı ve huzurlu günler dileriz.