Şirket yönetimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler adlı makalemize hoş geldiniz. Bugün sizlerle önemli bir konu hakkında konuşmak istiyoruz. Şirket yönetimi, dışarıdan bakıldığında kolay gibi görünen ama aslında çok zor bir şekilde yönetilebilen büyük bir sorumluluktur. Elbette, her insanın kendi sorumlulukları olduğu gibi, şirketlerinde ayrıca sorumlulukları vardır. Dikkat edilmesi gereken yönler için ise sizlere birkaç tavsiyede bulunacağız.
Şirket Yönetimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Şirket yönetimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler konusunda daha önce deneyim sahibi olmuş kişiler, bu konuda zorluk çekmiyor olsalar da bazı noktalarda eksik kalmaya devam etmektedirler. Bu eksik kalan noktalar, zaman içerisinde şirketinizin geleceğini dahi etkileyen unsurları barındırmaktadır. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan yazımızı incelemeye başlayabiliriz.
İş Takibi
Şirket yönetimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler arasında elbette ilk sıraya iş takibini koymak istedik. Büyük bir şirket yönetiyor ve aynı zamanda birçok iş ile uğraşıyorsanız, zaten iş takibi konusunda birçok sorumlu bulunacaktır. Ancak sizler eğer şirketin sahibiyseniz ve birçok konuda söz yetkiniz bulunuyorsa, aynı zamanda sahada da aktif olmak zorundasınız. Bunun nedeni ise, işinizin başında olduğunu göstermek, hissettirmek ve bunun bilinci ile yönetimde yer almanızdır.
Her gün inin sahada görev alın yada sizde çalışın demiyoruz. Ancak iş takibi konusunda baskın ve disiplinli olmak zorundasınız. Aksi taktirde, sorumlularınızın gözünden kaçan bir detay yada sizin daha çok önem verdiğiniz bir noktayı kaçırma şansınız oldukça yüksek. İş takibi yaptığınız sürece hem şirket içerisindeki düzen hem de çalışanlarınızın kendi içinde oluşturması gereken disiplin daha üst seviyelerde olacaktır.
Finansal Yönetim
Şirket yönetimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler konusunda finansal yönetimi ele almamak olmazdı. Departmanlarınızı bu noktada ayıracağınızı biliyoruz ancak finansal yönetim konusunda daha disiplinli ve kararlı olmanız gerekmektedir. Şirketinizin belirli bir hesabı, geliri ve aynı zamanda gideri olacaktır. Bunun kontrolleri zaten yapılacak ancak sizlerde düzenli aralıklarla bu kontrolleri ihmal etmemelisiniz. Eğer herhangi bir açık yada eksik, sırf siz kontrol etmiyorsunuz diye göz ardı edilirse ilerleyen süreçlerde bu durum önünüze başka problemleri koymaya başlayacaktır.
Şirket yönetimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler arasında finansal durum son derece önem arz etmektedir. Zincirin halkaları vardır ve bu halkalar eğer siz dikkat etmezseniz her geçen gün birleşmeye devam eder. Şirket yönetmek, bakkal dükkanı yönetmekten çok daha farklıdır. Bu yüzden, finansal anlamda düzenli olarak tabloları incelemeli, bazı noktalarda müdahale etmeli ve iyileştirmeler konusunda aktif olmalısınız. Belirli bir zaman geçtikten sonra, finansal anlamda da şirketinizin sağlam temeller üzerinde ilerlemeye devam edecektir.
Toplantı Yapmak
Şirket yönetimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemli noktalardan biri toplantı yapmaktır. Düzenli olarak farklı şirket yöneticileri yada yeni iş anlaşmaları için toplantılar yapacaksınız ancak bahsetmek istediğimiz kendi şirketinizin içerisinde toplantı oluşturmaktır. Her ay yapmasanız dahi 2 ayda bir kere toplantı oluşturmalı ve genel anlamda bir kontrol sağlamalısınız. Elbette bazı sorunlar olacak yada iyileştirme yapmak mecburi olacak fakat sizlerin bu konuda bilgi sahibi olması için düzenli olarak toplantılar oluşturmalısınız. Her departmanınızdan bir kişi ile toplantı oluşturduğunuzda, herhangi bir sorundan çok rahat bir şekilde haberdar olacaksınız.
Şirket Disiplinleri
Bu konuda taviz verdiğiniz an yukarıda bahsettiğimiz gibi zincirin halkalarını kontrol etmekte problem yaşayabilirsiniz. Elbette siz bir yöneticisiniz ve ne isterseniz o olur ancak yine de hiçbir zaman taviz ve tolerans göstermeyin. İnsanları kontrol etmek ve aynı zamanda şirketi yönetmek zor bir uğraş ister. Sizlerde bu konuda kendinize güveniyorsanız kendi içinizde belli başlı disiplinleri oluşturabilirsiniz.
Çalışanlarınızın işe gidip gelme saatinden, iş yerindeki düzene kadar her noktayı kendiniz belirleyebilirsiniz. Bir devlet kurumu olmadığınız sürece, kendi iş yerinizde kendi kurallarınızı belirleyebilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken bir nokta ise, disiplin oluşturmak isterken aynı zamanda çalışanlarınıza eziyet etmemeniz gerektiğidir.
Bir noktadan sonra farkında olmadan çalışanlarınıza mobbing uygulamaya başlarsınız ve bunun sonucunda birçok kişi sizinle çalışmaktan vazgeçebilir. Bunun olmasını istemiyorsanız, şirketinizin sağlığı açısından her noktada ölçülü olmanız gerekmektedir.
Sorumlularınıza çok yüklenmemeniz gerektiği konusunda son bir hatırlatma yapmış olalım. Sizin alt kademenizde birçok sorumlunuz olacak ve aslında ilgili oldukları tüm konularda sizinle konuşacaklar. Bazı noktalarda sorunlar yaşanabilir fakat yine de sorumlulara çok yüklenmemeli ve bile isteye onlar üzerinde baskı oluşturmamalısınız.